Mërgatë

Fondacioni “Kastriot Berissa”, ndihmon ish-ushtarët e UÇK-së Fadil & Mevlide Emerllahun nga Ferizaj dhe familjen Luka nga Durrësi

Se ana humane e mërgatës sonë asnjëherë nuk ka munguar, tregon edhe shembulli i përkushtimit ndaj njerëzve më nevojë, që vije nga Kanadaja e largët, konkretisht nga Fondacioni “Kastriot Berissa” që ka ndihmuar dy familje për t’i përballur vështërsitë në të cilat i ka përplasur jeta. Nga ky fondacion janë …

Më shumë

Pse frikësohet Serbia nga Liga Shqiptaro-Amerikane?

Nga Leonora Laçi “GRENELL PUNON PËR SERBINË, TRUMP SHKARKOJE” Ky është tituli i artikullit të gazetës serbe Informer të dates 26 Maj, 2020, gazetë pro-qeveritare e cila botohet në Beograd në rreth 100,000 kopje.Më poshtë po sjellim të përkthyer pjesë nga ky artikull i cili vazhdon: “ Shqiptarët në panik, …

Më shumë

Arbëreshët e Nju Orlinsit, një histori në shekuj

Çdo vit në fillim të nëntorit, një grup banorësh të Nju Orlinsit mblidhen në katakombet e famshme të qytetit në një ritual tradicional. Grupi i përket shoqatës Contessa Entellina, përbërë nga trashëgimtarët e arbëreshëve nga Sicilia, të ardhur në Shtetet e Bashkuara në fund të shekullit të 19-të dhe fillim …

Më shumë

Arbëreshët nuk e kanë harruar origjinën!

Arbëreshët e Italisë, edhe pse ka më shumë se 500 vite, që janë larguar nga Shqipëria nuk e kanë harruar origjinën e tyre. Ato kurdoherë janë krenarë që janë shqiptarë dhe e demonstrojnë diçka të tillë me forma të ndryshme. Në fshatrat e banuara nga arbëreshët në jug të Italisë …

Më shumë

Arbëreshët dhe ruajtja shekullore e traditës

Zonja Anna Maria Ragno e shkruan se në të gjithë komunitetin arbëresh ,kostumet e traditës e paraqesin dëshirën dhe vullnetin për të ruajtur dhe treguar dhe çuar në dukje identitetin kolektiv të një komuniteti. Jemi tek arbëreshët e Horës së Arbëreshëve të Jeronim De  Radës dhe mijëra e mijëra arbëreshëve …

Më shumë

Arbanasi, fshati historik shqiptar në Bullgari

Thuhet se fshati i fisëm Arbanasi ndodhet pikërisht në qendër të një grupi vendbanimesh, që përbëhet nga Veliko Tarnovo, Gorna Oriahovica dhe Liaskovec, në largësi rreth 4 km nga secili syresh. Ai gjendet në një pllajë (gjë që të kujton një tjetër ngulim të njohur të mërgatës mesjetare shqiptare) dhe …

Më shumë