Histori

“Të gjitha vendet kanë tradhtarët e tyre të ndyrë”

Faik Konica është një nga personalitetet më në zë të kulturës dhe letërsisë shqiptare. Prozator dhe poet, publicist dhe estetist, kritik letrar dhe përkthyes, ai me veprën e tij të shumanshme pasuroi dhe ngriti në lartësi të reja fjalën shqipe dhe mendimin letrar shqiptar. Njeri me dituri të madhe, dhe …

Më shumë

Nënë Tereza: UNË GJITHMONË E KAM NË ZEMËR SHQIPËRINË!

E çuditshme! Një humaniste, lauerate e çmimit “Nobel” bashkëbisedon me një udhëheqës komunist, e për më tepër me pasuesin e një diktatori të egër që kish përndjekur e luftuar njerëzit si ajo, me të njëjtën qasje për jetën dhe me të njëjtën dashuri për Zotin. Drejtuesi i popullit për të …

Më shumë

Lufta e himarjotëve kundër sulltanit

Në vitin 1537, sultan Sulejmani Ligjvënësi(Kanuniu) u përgatit të realizonte ëndrrën e vjetër të lënë përgjysmë nga pasardhësit e vet, pushtimin e Italisë. Në krye të një ushtrie të madhe, në verën e atij viti kaloi nëpër Shkup, Strugë e Elbasan, ku zhvilloi edhe një gjueti të këndshme, kaloi lumen …

Më shumë

Themistokli Germenji, patriot i madh i Shqipërisë

Themistoli Gërmenji, një nga patriotët më të mëdhenj të Shqipërisë dhe të qytetit të Korçës që njihet ndryshe me shumë epitete, për bukurinë, kulturën dhe historinë e saj të pasur. Ai është një nga patriotet më veprimtarë të rilindjes kombëtare, i cili luftoi me të gjitha mënyrat për lirinë e …

Më shumë

Pse ia pushkatuan jugosllavët të atin dhe gjyshin Rugovës?!

Ibrahim Rugova lindi më 2 dhjetor të vitit 1944 në fshatin Cerrcë, komuna e Istogut. Më 10 janar 1945 komunistët jugosllavë ia pushkatuan të atin, Ukën dhe gjyshin Rrustë Rugova, për shkak se kishte qenë luftëtar i njohur kundër çetave çetnike që po depërtonin në Kosovë gjatë Luftës së Dytë …

Më shumë

Gjuha mëmë mbrojtur me gjak

Kisha e Shën Sotirës, në juglindje të fshatit Vuno, të del para syve në anë të rrugës automobilistike, menjëherë kur merr rrugën që të çon drejt gjirit të Jalës. Kjo kishë është dëshmia e përpjekjeve të njëpasnjëshme të luftëtarëve shqiptarë, për shkrimin dhe njohjen e alfabetit dhe gjuhës shqipe. Ajo …

Më shumë

Shqipëria etnike dhe grabitja e tokave shqiptare

Nga Prof. Ahmet Gashi Në Arkivin Qendror të Shtetit, Tiranë, në Fondin 144 – Koleksioni i hartave, administrohet dosja nr. 3, me afat ruajtje të përhershëm, me 42 fletë, e cila përmban hartën Shqipnija e Vërtetë, punuar nga Prof. Ahmet Gashi, si dhe një studim të tij me titull Shqipnija …

Më shumë

5 MAJ 1912: Pse Hasan Prishtina braktis parlamentin turk?

Këtu u tubuan krerët e Drenicës. Kishte edhe nga viset tjera shqiptare. Natën kishte ecur lajmi kudo: Hasan Prishtina kishte dalë në Drenicë. Në kullën e Ahmet Delisë do të mbahej një Kuvend historik. Dhe, të gjithë vrapuan andej. U mbush kulla plot e përplot. Hasanit i rritej zemra. U …

Më shumë

Letra e rrallë me firmën e Skënderbeut

Historiani i shquar shqiptar nga Peja, prof. Dr. Jahja Drançolli, ka publikuar një letër të rrallë dhe të vjetër e të firmosur nga vet dora e Gjergje Kastriotit – Skënderbeut. Drançolli ka dhënë edhe shpjegimin e letrës autografe, të cilën Skënderbeu i dërgonte Bujarisë së Republikës së Sienës në Itali. …

Më shumë