Histori

Tivari i panjohur, qartazi një vend shqiptar

Tivari, sot i njohur edhe si Tivari i Ri, është qytet bregdetar në jug të Malit të Zi. Porti më i madh i Malit të Zi si dhe qendra e Komunës së Tivarit. Në pranverën e vitit 1945, Tivari ishte vendi ku u masakruan rreth 1500–2000 shqiptarë në rastin e …

Më shumë

Teodoros Pangalos, E gjithë Atika fliste shqip, ishin arvanitas, si Korinthi, Argolida, Beotia, Ftiotia, Eubea

Nga Teodoros Pangalos “U rrita në një shtëpi, në të cilën origjina arvanitase u jepte të gjithëve, veçanërisht fëmijëve, një krenari kolosale. “Jemi Arvanitas”. Kjo origjinë e lavdishme, pothuajse i eklipsoi prejardhjet e tjera, njëlloj të rëndësishme për historinë e familjes, si p.sh. të një stërgjysheje nga Hios, që stolisej …

Më shumë

Beteja e Sfetigradit (korrik-1465): Ballafaqimi i tretë ushtarak i Gjergj Kastriotit-Skënderbeu me renegatin Ballaban Pashë

*Në muajin korrik të vitit 1465, Ballaban Pashë Badera erdhi përsëri në qytetin e Ohrit, me qëllim për ta rrënuar Arbërinë, në krye të 20.000 ushtarëve: 17.000 kalorës dhe 3.000 këmbësorë (1). Fillimisht vendosi të qëndrojë në pritje, duke analizuar situatën dhe nuk ndërmori asnjë sulm. Në sajë të epërsisë …

Më shumë