Histori

Lufta e himarjotëve kundër sulltanit

Në vitin 1537, sultan Sulejmani Ligjvënësi(Kanuniu) u përgatit të realizonte ëndrrën e vjetër të lënë përgjysmë nga pasardhësit e vet, pushtimin e Italisë. Në krye të një ushtrie të madhe, në verën e atij viti kaloi nëpër Shkup, Strugë e Elbasan, ku zhvilloi edhe një gjueti të këndshme, kaloi lumen …

Më shumë

Themistokli Germenji, patriot i madh i Shqipërisë

Themistoli Gërmenji, një nga patriotët më të mëdhenj të Shqipërisë dhe të qytetit të Korçës që njihet ndryshe me shumë epitete, për bukurinë, kulturën dhe historinë e saj të pasur. Ai është një nga patriotet më veprimtarë të rilindjes kombëtare, i cili luftoi me të gjitha mënyrat për lirinë e …

Më shumë

Pse ia pushkatuan jugosllavët të atin dhe gjyshin Rugovës?!

Ibrahim Rugova lindi më 2 dhjetor të vitit 1944 në fshatin Cerrcë, komuna e Istogut. Më 10 janar 1945 komunistët jugosllavë ia pushkatuan të atin, Ukën dhe gjyshin Rrustë Rugova, për shkak se kishte qenë luftëtar i njohur kundër çetave çetnike që po depërtonin në Kosovë gjatë Luftës së Dytë …

Më shumë

Gjuha mëmë mbrojtur me gjak

Kisha e Shën Sotirës, në juglindje të fshatit Vuno, të del para syve në anë të rrugës automobilistike, menjëherë kur merr rrugën që të çon drejt gjirit të Jalës. Kjo kishë është dëshmia e përpjekjeve të njëpasnjëshme të luftëtarëve shqiptarë, për shkrimin dhe njohjen e alfabetit dhe gjuhës shqipe. Ajo …

Më shumë

Shqipëria etnike dhe grabitja e tokave shqiptare

Nga Prof. Ahmet Gashi Në Arkivin Qendror të Shtetit, Tiranë, në Fondin 144 – Koleksioni i hartave, administrohet dosja nr. 3, me afat ruajtje të përhershëm, me 42 fletë, e cila përmban hartën Shqipnija e Vërtetë, punuar nga Prof. Ahmet Gashi, si dhe një studim të tij me titull Shqipnija …

Më shumë

5 MAJ 1912: Pse Hasan Prishtina braktis parlamentin turk?

Këtu u tubuan krerët e Drenicës. Kishte edhe nga viset tjera shqiptare. Natën kishte ecur lajmi kudo: Hasan Prishtina kishte dalë në Drenicë. Në kullën e Ahmet Delisë do të mbahej një Kuvend historik. Dhe, të gjithë vrapuan andej. U mbush kulla plot e përplot. Hasanit i rritej zemra. U …

Më shumë

Letra e rrallë me firmën e Skënderbeut

Historiani i shquar shqiptar nga Peja, prof. Dr. Jahja Drançolli, ka publikuar një letër të rrallë dhe të vjetër e të firmosur nga vet dora e Gjergje Kastriotit – Skënderbeut. Drançolli ka dhënë edhe shpjegimin e letrës autografe, të cilën Skënderbeu i dërgonte Bujarisë së Republikës së Sienës në Itali. …

Më shumë

Hasan Prishtina: Kush qëllon një plumb vetëm për kënaqësi, do të varet: ruajini për TURQIT. Ky është urdhër

“Times” e 19 gushtit të vitit 1912, raporton se kryengritësit shqiptarë, me 12.000 burra kishin çliruar Shkupin të enjten e kaluar, kishin marshuar në Selanik. Nga Shkupi, grupe kryengritësish marshuan drejt Tetovës, Kumanovës e Preshevës dhe i çliruan edhe këto qytete, duke liruar gjithashtu të burgosurit. Një grup kryengritësish u …

Më shumë

DEDË GJO LULI: “Gjaku em të shkojë fli me pshtue at Shqypni…”

Udhëheqës i shquar i Malësisë së Mbishkodrës në luftën për çlirimin kombëtar dhe për ruajtjen e tërësisë territoriale të atdheut, Hero i Popullit. Mori pjesë në qëndresën e organizuar nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit, për mbrojtjen e Hotit e të Grudës, që qarqet shoviniste malazeze kërkonin t’i aneksonin në bazë …

Më shumë

Flamuri i Ilirëve, Pellazgëve… Skënderbeut

 Flamuri i kuq me shkabën e zezë me dy krerë, është simboli më i shtrenjtë dallues i shqiptarëve, i kombit tonë të shumëvuajtur. Flamuri kombëtar e udhëhoqi shqiptarin në luftë. Ai ishte krenaria e tij para të huajve. Për origjinën e flamurit tonë kombëtar, ka shpjegime të ndryshme. Në një …

Më shumë