Home / Histori (page 3)

Histori

Balshajt çliruan Kosovën

Telegrafi risjell më poshtë një studim të historianit Gazmend Shpuza, për familjen e fuqishme mesjetare të Balshajve. Në këtë shkrim përmenden fakte për demantojnë mitet serbe për këtë familje dhe popullatën e Kosovës. Në gjysmën e dytë të shekullit XIV, Shqipëria mesjetare njohu, sipas përfundimeve në të cilat ka arritur …

Më shumë

Historia dhe raportimi i rrallë për vdekjen e Bajram Currit

1) Bajram Curri në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare Me origjinë nga fisi i njohur i Krasniqes (Malësia e Gjakovës), i lindur në Gjakovë, Bajram Curri u shque si veprimtar i lëvizjes kombëtare të periudhës së Rilindjes, duke qenë një ndër udhëheqësit politikë e ushtarakë të kryengritjeve popullore kundërosmane dhe të luftës …

Më shumë

Pal Engjëlli, ose ai që e quanin “mendja” e Skënderbeut

Të dhëna mbi figurën e Pal ngjëllit na vijnë nga Prof.Dr.Mikel Prennushi. Sipas profesorit,  Pal Engjëlli ishte një mbrojtës i madh i çështjes shqiptare dhe një nga diplomatët më të mëdhenj të kohës së Skënderbeut. Dhe kjo ishte diçka normale. Në Mesjetë, shumë klerikë, shkencëtarë dhe shkrimtarë kryenin detyra të …

Më shumë

Teksti i rrallë i shekullit të 15-të për Shqipërinë

Robert Elsie, albanologu i njohur, ka publikuar një tekst të vitit të largët 1493. Teksti është shkruajtur nga Hartmann Schedel, mjek, humanist dhe historian gjerman. Schedel ka bërë një përshkrim të zonës së Shqipërisë, Epirit dhe Maqedonisë. “Këtu është një tekst i hershëm (viti 1493) për Shqipërinë dhe për Ballkanin …

Më shumë

Pranvera e hidhur e Çamërisë

Më 27 mars 1913, nën dritën e hënës, të 200 andartët grekë u sulën si hijenat në fshatrat çame. I kishin të shënuar të gjithë emrat e atyre që do t’i vinin në gijotinë. Në grupin e parë ishin ata që shkonin në fshatin Nihuar, Rrëzanj, Beden, Koriqan, Skupicë, Dramës. …

Më shumë

Zbulohet stema e Mbretërisë së Dardanisë

Historiani i njohur i Kosovës, Jahja Drançolli, përmes Facebookut ka njoftuar se është zbuluar stema e Mbretërisë së Dradanisë. Lidhur me këtë zbulim, historiani Drançolli ka shkruar: Stema e Mbreterisë së Dardanisë, ç’prej Dardanit të Trojës deri te perandori Justiniani Parë, i gjakut dhe i origjinës dardane. Është përkthyer në …

Më shumë

Gjergj Arianiti dhe Gjergj Kastrioti Skënderbeu

Prof. Bardhosh Gaçe Kryeheroi i shqiptarëve, Gjergj Kastrioti (Skënderbeu) kohë pas kohe dhe hulumtim pas hulumtimi vazhdon të zbulohet si një figurë e përmasave të mëdha shqiptare- evropiane, jo vetëm në çështjet ushtarake, të karakterit dhe të njeriu me personalitet të lartë, por të një strategu, i cili njihte mjaft …

Më shumë