Histori

Ja si u greqizua emri nga Gjinokastër në Gjirokastër

Shkruan: Arben LLALLA Si u greqizua pas vitit 1970 emri GJINOKASTËR në Gjirokastër. Shikoni poshtë mbishkrimive të fotove- GJINOKASTËR, që zbëthehet Kalaja e Gjinos(bëhet fjalë për Princin e Epirit Gjin Bue Shpatën që vdiq më 1399). Pas viteve 1970 u quajtë Gjirokastër duke e greqizuar emrin shqiptar dhe zbërthehet Kala …

Më shumë

Perandoria Osmane ngriti male me kufoma shqiptarësh

Ekzaltimi fetar i një lufte që perceptohej si luftë e shenjtë kundër të pafeve, kur Perandoria Osmane ngriti male me kufoma shqiptarësh, që shërbenin si legjitimim e përligjje e pushtimeve. Në librin “Kronikat e Tursun Beut”, vijnë dëshmi të panjohura nga kronikani i Sulltan Mehmetit II, pushtuesit të Kostandinopojës, Ballkanit …

Më shumë

1879, Abdyl Frashëri: Epiri është dhe do mbetet shqiptar

Zotëri Redaktor! Me habi pamë se gazeta e rëndësishme “Republique Française”, e cila në polemikën e saj të zakonshme kurrë nuk devijon nga rregullat e modestisë, botoi disa pjesë të shkëputura nga Memorandumi i Lidhjes Shqiptare, dhe poshtëroi e bëri qesharake atdhetarët tanë. Atij artikulli nuk i dhamë asnjë përgjigje, …

Më shumë