Kulturë

“Sa Shqipëtarë janë të ndershëm, do të mbajnë të gjithë me anën kombëtare. Ata qi janë zuzarë, shpirtrobër, e bij kurvash, le të mbajnë me anët e tjera.” / Shqipëria më 1801 e më 1901. Nga Faik Konica

Ahere Shqipëria, sundimërisht, ish po thua më vete. Kara Mahmuti sipër, Ali Tepeleni poshtë, e sundojin Shqipërinë pa kërkuar urdhëra nga Stambolli. Sot kemi mi krye ca Anadollakë qi nuk kanë tjatër mendim e tjatrë punë. Ahere, emri shqipëtar ish i njohur kudo n’Evropë si i një populli me gjuhë, …

Më shumë

“Ani kush, pra, me i pri kombit: ju, do pyka, bij prej llomit – Bre coftina, kalbë mbi dhè der kur ju, t’u tallë për ne, do t’na qelbni fis e atdhè?”

Ju rrugaça e sallahanavagabonda, shakllabana,rriqna t’ndyet, mikrobe të kqijqi të mjerës ksaj Shqypnithellë hi i keni në mushknipa dhimbë gjakun tuj ia pi,por der kur, bre batakçi! Bre coftina, kalbë mbi dhèder kur ju, t’u tallë për ne,do t’na qelbni fis e atdhè? Ah! Bre ju… nuk dij shka u …

Më shumë

‘Ju rrugaça e sallahana, vagabonda shakllabana’

Gjergj Fishta Ju rrugaca sallahanavagabonda shakllabanarricna t’ndyet, mikrobe të kqiqi të mjerës moj Shqipnikthelltë hi i keni në mushknipa dhimbë gjakun tuj ia pi,por der kur, bre batakçi!Bre coftina, kalbe mbi dhèder kur ju, tu tallë npër ne,do t’na qelbi fis e atdhè?Ah! Bre ju..nuk dij shka u kjoftë,se tash …

Më shumë

“Myslyman’ e të krishterë ……… jemi keq! Të ngrihemi që të tërë ………… djem e pleq!”- Poezia e madhe e Andon Z. Cajupit.

Shqipëtar Shqiperin’ e mori turku,……………… i vu zjarr! Shqipetar, mos rri, po duku,……………… shqipetar! Mjaft punove per te tjere,……………… o fatkeq!Kujto vendin tek ke lere……………… dhe tek heq. Te ka bere perendia……………… luftetar,si s’te lodhi roberia,……………… shqipetar! Erdhi dita te ngresh koke,……………… te kerkoshlirine, bashke me shoke……………… te leftosh! Mos beni si keni bere……………… gjer me dje,por te leftoni …

Më shumë

Flamurit

Poezi nga Petro Marko Rilindi madhështore shkaba dykrenore!Rozullitmin çuditi! Në shkëlqimOrizonti shqiptar është’ dhe n’lulzimFara e kopshtit të vjetër, madhështoreTriumfoj prej zgjedhjes s’madhe e shekullore…Engjëlli jetprurës, me mundimFlet, përpiqet e, m’von në mbarin,Liri thërret q’andej prej Vlore!…Agoj… Shkaba u shkund dhe mal mi malMe mall prej Vlore vallen zuri.U tund …

Më shumë

“Bijtë e shqipes nuk merren vesh me bijtë e gjarprit”

Faik Konica është një nga personalitetet më në zë të kulturës dhe letërsisë shqiptare. Prozator dhe poet, publicist dhe estetist, kritik letrar dhe përkthyes, ai me veprën e tij të shumanshme pasuroi dhe ngriti në lartësi të reja fjalën shqipe dhe mendimin letrar shqiptar.  Njeri me dituri të madhe, dhe …

Më shumë

Çfarë i shkruante Sami Frashëri Jeronin de Radës?

Sami Frashëri, (1850-1910) , një nga rilindasit dhe nacionalistët më të flaktë për çështjen shqiptare në shekullin e XIX është një figurë qendrore e kombit shqiptar. Është një personalitet dhe funksionar i perandorisë osmane, por njëkohësisht përparimtar me ide perëndimore bashkëkohore që mendonte për një Shqipëri të pavarur si komb-shtet. …

Më shumë

Mit’hat Frashëri: Ç’është një gazetar i mirë?

Shtypi s’duhet të jetë pasqyra e kafeneve, vëndi i fjalimeve të zbraztë. Duhet të jetë shkolla e moralizimit, kopështi i një jete morale, shkolla e së vërtetave politike dhe shoqërore, predikimi për zhvillim mendor dhe shpirtënor, e një disipline vullnetare e një rregulle të inspiruarë prej amorit dhe dashurisë, duke …

Më shumë