EKSLUZIVE/ Për herë të parë në histori, shkenctarët largojnë virusin HIV ngja gjenomi i një kafshe të gjallë!

Nuk ka dyshim se medikamentet e fuqishme anti-HIV mund të bëjnë një punë mjaft të mirë për ta mbajtur nën kontroll virusin. Të përdorura siç duhet, këto ilaçe anti-retrovirale (ARV) mund ta shtypin HIV-in mjaftueshëm për ta mbajtur atë në nivele aq të ulëta sa nuk janë të dukshme në gjak, gjë që në mënyrë drastike zvogëlon mundësinë e përhapjes së virusit gjatë aktivitetit seksual ose transfuzioneve. Por, kjo është e tëra që mund të bëj ARV-ja

Ato punojnë më së miri për viruset që bëjnë në mënyrë aktive kopje të vetes dhe infektimin e qelizave të shëndetshme. HIV ka evoluar për të “mësuar” këtë dhe mund të ndryshojë për t’u bërë rezistent ndaj medikamenteve, kështu që sapo aktiviteti i medikamentit të ndalet, viruset përsëriten prapë. HIV gjithashtu mund të ruajë veten duke u fshehur dhe duke mos përsëritur, në limfë dhe në inde të tjera në të gjithë trupin. Kur sistemi imunitar bie, këto viruse latente mund të fillojnë të përsëriten përsëri. E gjitha këto do të thotë se nëse një herë një person është i infektuar, këto viruse mbeten në trup si një granatë e papërpunuar, vetëm duke pritur që të pushtojnë sistemin imunitar me miliona viruse infektive, vite ose madje edhe dekada pasi HIV infektoi qelizën e tij të parë.

Gjetja dhe eliminimi i çdo gjurmë të virusit do të ishte një zgjidhje shumë më e mirë se ARV. Por deri më tani, studiuesit nuk kanë qenë në gjendje të krijojnë një vaksinë ose ndonjë gjë që mund ta bëjë këtë.

Në një studim të botuar më 2 korrik në Nature Communications, hulumtuesit raportojnë një mënyrë të re të mundshme për të eliminuar HIV nga gjenomi i një kafshës së infektuar. Në një studim që përfshin 29 minj, në disa prej kafshëve ekipi përdorte një kombinim të një trajtimi të modifikuar të ARV për të mbajtur virusin në nivele të ulëta të aktivitetit, së bashku me një teknikë të fuqishme të redaktimit të gjeneve që hoqi gjene të HIV nga qelizat e infektuara. Në teste të ndryshme, shkencëtarët nuk mund të gjenin gjurmë të virusit në 30% të kafshëve.

“Ky vëzhgim është hapi i parë, sipas njohurisë time, se HIV është një sëmundje e shërueshme”, thotë një nga autorët kryesorë të studimit, Kamel Khalili, drejtor i qendrës për neurovirologji dhe Qendra Gjithëpërfshirëse NeuroAIDS në Tempull Universiteti Leëis Katz Shkolla e Mjekësisë.

Së pari, studiuesit reduktuan në mënyrë aktive virusin në gjak duke përdorur ilaçe konvencionale ARV të modifikuara me një proces të quajtur LASER ART. Procesi u zhvillua nga Dr. Hoëard Gendelman, kryetar i farmakologjisë dhe neuroshkencës eksperimentale në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Nebraskës dhe autori tjetër udhëheqës i studimit.

Me LASER ART, medikamentet tradicionale anti-HIV janë shtypur në mënyrë që ata të zhvillojnë një strukturë kristal, dhe janë të mbështjellë pastaj në grimca të tretshme në yndyrë. Kjo u mundëson atyre të kalojnë nëpër membranat e qelizave në vendet ku HIV tenton të fshihet, si mëlçia, indet limfatike dhe shpretkë. Pasi të hyjnë brenda, enzimat e qelizave fillojnë të lirojnë ilaçin. Struktura kristale liron drogën më ngadalë, duke u lejuar atyre të vazhdojnë të vrasin viruset e fjetur pasi fillojnë të dalin dhe të përsëriten për muaj, në vend të ditëve ose javëve, si format konvencionale të ilaçeve.

Hapi i dytë përfshiu përdorimin e mjetit për redaktimin e gjeneve CRISPR-cas9 për të ndarë HIV nga çdo qelizë qarkulluese që janë të infektuar me gjene-qelizat virale që lëngjet anti-HIV nuk mund të ndikonin.

Khalili kishte përdorur më parë CRISPR për të shpartalluar me sukses gjenet e HIV nga qelizat e njeriut në një pjatë laboratorike, si dhe nga kafshët laboratorike. Por, kur përdoret vetëm, CRISPR nuk është e mjaftueshme; sapo të përsëritet HIV, ai prodhon kaq shumë kopje që nuk është e mundur për CRISPR-in t’i reduktojë të gjitha. Në fakt, disa prej minjve u trajtuan vetëm me CRISPR, dhe disa me vetëm LASER ART; në të dyja këto grupe, nivelet e HIV u rikthyen përfundimisht gjatë periudhës së studimit pesë deri në tetë javë.

Sidoqoftë, kur u kombinua me LASER ART, të dy terapitë në mënyrë efektive eliminuan HIV nga kafshët në sprovat.

“Gjatë viteve, ne kemi parë HIV si një sëmundje infektive. Por sapo të hyjë në qelizë, nuk është më një sëmundje infektive, por bëhet një sëmundje gjenetike sepse gjenomi viral është inkorporuar në gjenomin e strehuesit “, thotë Khalili. “Për të kuruar sëmundjen, ne kemi nevojë për një strategji gjenetike. Redaktimi i gjeneve na jep mundësinë për të eliminuar ADN-në virale nga kromozomet pritës pa dëmtuar gjenomin e strehuesit “.

Teknologjia CRISPR-cas9 ishte shumë e saktë dhe precize në testet e kafshëve, duke përzgjedhur vetëm gjene HIV pa bërë shkurtime të padëshiruara gjetkë në ADN të minjve, thotë Khalili. Për më tepër, studiuesit gjithashtu morën qeliza imune, të cilat HIV-i synon, nga kafshët e trajtuara me LASER ART dhe CRISPR dhe i transferuan ato tek kafshët e shëndetshme për të parë nëse ata kanë zhvilluar infeksion HIV nga ndonjë virus që mund të ketë mbetur. Asnjë nuk e bëri.

“Ne jemi shumë të sigurt me rezultatin dhe jemi shumë të kënaqur të shohim se në kafshët e vogla, duke përdorur teknologjinë dhe metodën që kemi zhvilluar, mund të arrihet ajo që ne e quajmë një kurë sterilizuese ose eliminim i virusit”, thotë Khalili.

Ekipi tashmë është duke testuar terapi në primat jo njerëzor dhe duke shpresuar që të konfirmojë të njëjtat rezultate. Nëse është e sukseshme, kjodo të hapte derën për testim njerëzor. Në vitin 2015, Khalili bashkë-themeloi kompaninë Excision Biotherapeutics me bazë në Philadelphia me qëllim kryej intervenime të tilla edhe tek njerëzit, është duke përdorur këtë metodë trajtimi dhe është shumë optimist për qasjen. “Duket se CRISPR mund të jetë mënyra për të kuruar HIV, dhe kjo është ajo që ne synojmë”, thotë Khalili.

Shiko poashtu

Të dhunuarave gjatë luftës pandemia iu “ktheu” tmerrin, s’gjetën mbështetje nga shteti

Marsi, prill e maji po i kujton Kosovën e përgjakur të dy dekadave më parë. …

Leave a Reply