ANTONIO BELUSHI, NGJITJA NË MAJË E NJË ARBËRESHI

Arbërit e jugut dhe mesit të Gadishullit Ilirik filluan zhvendosjennë Gadishullin Apenin dhe Siçili më së shumti në shekujt XV-XVIme qëllim që të shmangnin shfarosjen prej hordhive osmane-tartare (mongole)-arabe. Dallohen largimet e mëdha pas rënies së Krujës nëvitin 1478 dhe Koronës në More në vitet 1533-1534. Si e fundit zbritje e madhe arbëreshe qe ajo e vitit 1744 në Villa Badessa afër Peskarës. Fisnikët e tyre arbërore bënë marrëveshje të dokumentuara me principatat vendore në Gadishullin Apenin. Për shembull, njëmarrëveshje …

Më shumë

Kastriot BERISHAJ: UÇK-në dhe luftën e pastër të çlirimit nga pushtuesit e egër serbokarpatian nuk e ndot dot ASKUSH vepra individuale kriminale e antikombëtare e Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Ali Ahmetit apo kujtdo tjetër!

UÇK-në dhe luftën e pastër të çlirimit nga pushtuesit e egër serbokarpatian nuk e ndot dot ASKUSH vepra individuale kriminale e antikombëtare e Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Ali Ahmetit apo kujtdo tjetër! UÇK-ja ka fituar përjetësinë për shkak të gjakut të derdhur për liri; nga vashat dhe djemtë më të …

Më shumë

Politikës Shqiptare nuk i duhen gjelat që rrinë mbi vezë, por burrat që janë të zot në mbrojtjen e Kombit dhe Vendit

Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike(dasaretiaurel@yahoo.com.au) Atdheu ynë lindi burra të fortë, që shkëlqenin lart në qiell. Gjithmonë besnikë ndaj vendit të tyre dhe luftuan kundër çfarëdo frike të brendshme. Por, ku gjenden sot të tillë?! Të shtrëngohet dikush të durojë vuajtje apo poshtërime pa pasur mundësinë as të mbrohet, është një prej shfaqjeve …

Më shumë

Kastriot BERISHAJ: “AntiAmerikanët e AntiEuropianët më të medhenjë janë tërë udhëheqësit aktual të shteteve shqiptare dhe klasa politike shqiptare; kriminale, klanore, antikombëtare…!”

“Nuk mund të ketë shtet zhvillimor euroatlantik, pa tatim pagues të rregulltë. Nëse e vjedh shtetin tënd i ke mohuar familjes dhe kombit të mirat e një shteti normal të botës perëndimore. AntiAmerikanët e AntiEuropianët më të medhenjë janë tërë udhëheqësit aktual të shteteve shqiptare dhe klasa politike shqiptare; kriminale, …

Më shumë

Plisi dhe misteri i gjysmës së vezës kozmike

Plisi i bardhe (Qeleshja, Qylafi) ne kohrat e vjetra bartej nga Zotat dhe Zojat. (me vone ne perandorine romake, kur sklleverit liroheshin nga Zoti/Zoja i/e tyre, ai/ajo jua falte nga nje plis, si symbol qe ai tashme eshte i/e lire, Zot/Zoje i/e vetvetes) Plisi eshte gjysma e vezes kozmike, nga …

Më shumë

Kush ishin Perenditë e Ilirëve

Nesti Emer lumi ilir, po edhe emri i nje hyu sikelik te kultit te ujit te mesapet, ne Italine e Jugut. Kete filozofi agragantinas Empedokli, sigurisht duke u mbeshtetur ne besimin popullor mitologjik ilir, e perdor per te quajtur elementin uje te kozmogonise. Per kete hyjni ka shkruar P. Kreçmeri; …

Më shumë