Gruaja që e arsimoi kombin tonë

Autobiografia e Sevasti Qiriazit e titulluar “Jeta ime” është ndër veprat më të mira të historisë shqiptare të periudhës së Rilindjes. Libri fillimisht është shkruar në anglisht kurse në shqip është botuar në vitin 2016. Ky është një libër që duhet ta lexojnë të gjithë dhe të përfshihet si tekst …

Më shumë

Cilat ishin fjalët e fundit të shqiptarëve të famshëm

Fjalët e fundit kanë rëndësi të madhe, sepse në një mënyrë zbërthejnë edhe karakterin e njeriut – të mirë, të keq apo të çuditshëm. Më poshtë janë fjalët e fundit që u janë përshkruar disa prej figurave të rëndësishme të historisë dhe letrave shqipe Ali Pashë Tepelena (1741-1822) Shkrimtari Alexander …

Më shumë

Le Temps (1913): Kongresi i Triestes për një Shqipëri Etnike

Të hënën e 3 marsit 1913, gazeta franceze “Le Temps”, në faqen e dytë të saj, ia ka dedikuar një hapësirë të veçantë Kongresit shqiptar të mbajtur në Trieste. Shkrimi i mëposhtëm sjell detaje në lidhje me organizatorët dhe mbështetësit e tij, si dhe qëllimet. “Kongresi shqiptar, i shpallur në …

Më shumë

Shqiptari që rrëzoi nga froni Sulltan Ahmetin e III-të

Në faqen 395 të veprës “Biographie universelle, ou Dictionnaire historique des hommes qui se sont fait un nom par leur génie, leurs talents, leurs erreurs ou leurs crimes” (Biografia universale, ose Fjalori historik i njerëzve që janë bërë të njohur falë gjenisë, talentit, gabimeve ose krimeve të tyre…), gjejmë një …

Më shumë

“Për çdo vendim, Qeveria Hoti duhet ta pyesë Listën Serbe”

Qeveria Hoti e Lidhjes Demokratike të Kosovës po thuhet nga Lëvizja Vetëvendosje se do të jetë e varur nga Lista Serbe për funksionimin e saj, ani pse edhe LVV pati koalicion me partinë serbe. Nënkryetarja e Kuvendit të Kosovës, Arbërie Nagavci, ka publikuar sot nënshkrimet e deputetëve të Listës Serbe, …

Më shumë