Pse ia pushkatuan jugosllavët të atin dhe gjyshin Rugovës?!

Ibrahim Rugova lindi më 2 dhjetor të vitit 1944 në fshatin Cerrcë, komuna e Istogut. Më 10 janar 1945 komunistët jugosllavë ia pushkatuan të atin, Ukën dhe gjyshin Rrustë Rugova, për shkak se kishte qenë luftëtar i njohur kundër çetave çetnike që po depërtonin në Kosovë gjatë Luftës së Dytë …

Më shumë

Gjuha mëmë mbrojtur me gjak

Kisha e Shën Sotirës, në juglindje të fshatit Vuno, të del para syve në anë të rrugës automobilistike, menjëherë kur merr rrugën që të çon drejt gjirit të Jalës. Kjo kishë është dëshmia e përpjekjeve të njëpasnjëshme të luftëtarëve shqiptarë, për shkrimin dhe njohjen e alfabetit dhe gjuhës shqipe. Ajo …

Më shumë

Shqipëria etnike dhe grabitja e tokave shqiptare

Nga Prof. Ahmet Gashi Në Arkivin Qendror të Shtetit, Tiranë, në Fondin 144 – Koleksioni i hartave, administrohet dosja nr. 3, me afat ruajtje të përhershëm, me 42 fletë, e cila përmban hartën Shqipnija e Vërtetë, punuar nga Prof. Ahmet Gashi, si dhe një studim të tij me titull Shqipnija …

Më shumë

Mit’hat Frashëri: Ç’është një gazetar i mirë?

Shtypi s’duhet të jetë pasqyra e kafeneve, vëndi i fjalimeve të zbraztë. Duhet të jetë shkolla e moralizimit, kopështi i një jete morale, shkolla e së vërtetave politike dhe shoqërore, predikimi për zhvillim mendor dhe shpirtënor, e një disipline vullnetare e një rregulle të inspiruarë prej amorit dhe dashurisë, duke …

Më shumë

5 MAJ 1912: Pse Hasan Prishtina braktis parlamentin turk?

Këtu u tubuan krerët e Drenicës. Kishte edhe nga viset tjera shqiptare. Natën kishte ecur lajmi kudo: Hasan Prishtina kishte dalë në Drenicë. Në kullën e Ahmet Delisë do të mbahej një Kuvend historik. Dhe, të gjithë vrapuan andej. U mbush kulla plot e përplot. Hasanit i rritej zemra. U …

Më shumë