PËR SHQIPËRINË!/ Letra e Naum Veqilharxhit patriotëve

Naum Veqilharxhi, lindi më 1797 dhe ka qenë një avokat dhe studjues shqiptar. Më 1844 krijoi një alfabet krejt origjinal për gjuhën shqipe, quajtur Alfabeti i Vithkuqit. Veqilharxhi është ndër figurat më të shquara të viteve të para të Rilindjes Kombëtare Shqiptare, dhe çmohet si njëri prej ideologëve të saj …

Më shumë

Testamenti poetik i rrallë i Mjedës

Ndre Mjeda lindi më 20 nëntor 1866 në Shkodër në një familje të varfër. I ati ishte një bari, i zbritur nga fshati. Ai vdiq herët dhe e la Mjedën të vogël. E ëma mbeti e vè, për të mbajtur dy fëmijët u detyrua të lante rroba te familjet e …

Më shumë

Letra e rrallë me firmën e Skënderbeut

Historiani i shquar shqiptar nga Peja, prof. Dr. Jahja Drançolli, ka publikuar një letër të rrallë dhe të vjetër e të firmosur nga vet dora e Gjergje Kastriotit – Skënderbeut. Drançolli ka dhënë edhe shpjegimin e letrës autografe, të cilën Skënderbeu i dërgonte Bujarisë së Republikës së Sienës në Itali. …

Më shumë

Hasan Prishtina: Kush qëllon një plumb vetëm për kënaqësi, do të varet: ruajini për TURQIT. Ky është urdhër

“Times” e 19 gushtit të vitit 1912, raporton se kryengritësit shqiptarë, me 12.000 burra kishin çliruar Shkupin të enjten e kaluar, kishin marshuar në Selanik. Nga Shkupi, grupe kryengritësish marshuan drejt Tetovës, Kumanovës e Preshevës dhe i çliruan edhe këto qytete, duke liruar gjithashtu të burgosurit. Një grup kryengritësish u …

Më shumë

DEDË GJO LULI: “Gjaku em të shkojë fli me pshtue at Shqypni…”

Udhëheqës i shquar i Malësisë së Mbishkodrës në luftën për çlirimin kombëtar dhe për ruajtjen e tërësisë territoriale të atdheut, Hero i Popullit. Mori pjesë në qëndresën e organizuar nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit, për mbrojtjen e Hotit e të Grudës, që qarqet shoviniste malazeze kërkonin t’i aneksonin në bazë …

Më shumë