Kulti i gjarpërit te Ilirët

Për ilirët kulti i gjarpërit është qendror. Kadmi dhe Hermonia lindën një djalë të quajtur ilir, menjëherë sa lindi foshnjën mbështolli një gjarpër ktonik, duke i dhënë fuqitë e veta magjike. Në Iliri janë varrosur Kadmi dhe Hermonia. Gjithashtu i quajnë durrahinoi (d.m.th. Kadmin e Harmonian). Kështu thotë dhe Balakri …

Më shumë

Kalorësi hyjnor i Dardanisë

Gjatë punimeve bujqësore brenda mureve rrethuese të qytetit të antik të Ulpianës (gjendet 8 km larg Prishtinës), në jugperëndim të tij u zbulua një stelë mermeri më epitaf, e cila ka vlerë jashtëzakonisht të madhe për njohje të kulteve, të antroponimisë dhe artit të Ulpianës në veçanti dhe të Dardanisë …

Më shumë

Frashëri, Garibaldit: Gjeneral, ju mund të keni të drejtë, por ne jemi epirotë, dhe për momentin armiku ynë i menjëhershëm është Greqia…

“La France” ka botuar, të hënën e 5 majit 1879, në faqen n°2, shkrimin e Korrespondencës politike të Vjenës në lidhje me çështjen greke si dhe takimin asokohe të Abdyl Frashërit me Guiseppe Garibaldin, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun …

Më shumë

Nga Pellazgët tek Shqiptarët, 10 mijë vjet histori.

U përpoqën shumë për ta zhbërë kombin tonë, për ta zhdukur atë nga faqja e dheut, për ta asimiluar, për ta fshirë nga kujtesa e kombeve, për ta vdekur atë, por nuk ja dolën dot. Ai mbijetojë dhe jeton sot në gojën, në zemrat, në ndjenjat, në gjakun dhe shpirtin …

Më shumë

Cyprien Robert dhe shqiptarët: Populli i të Bardhëve

Ishin vitet ’40 të shekullit XIX. Rreth njëzet vjet kishin kaluar nga prerja e kokës së Ali Pashës. Shqipëria dukej sikur kishte rënë në një heshtje të plotë, edhe pse në Shkodër historia e Bushatlinjve kishte lënë gjurmë kryeneçe kundër Perandorisë. Ndërkohë, në veriun shqiptar u shfaq një historian dhe …

Më shumë

Nga Nol Sedefi: Ja kush është Kastriot Berissa, kryetar i Lëvizjes Kombëtare “KASTRIOTËT E SHQIPËRISË” dhe Komandant Suprem i Gardës Kombëtare “KASTRIOTËT E SHQIPËRISË”

Më 19.02.1984 lindi Tahir Veliu kurse më 19.11.2017 vdiq Tahiri vetëm 6 ditë pas largimit nga Atdheu, e rilindi KASTRIOT BERISSA. Gjatë 6 vdekjeve klinike i shfaqet HYJNORI Arbëror 🔯 Gjergj KASTRIOTI dhe e ruan sikurse t’birin për 9 ditë. Edhe pse pëson 9 sulme të ndryshme; gjakderdhje në kokë, …

Më shumë

ANTONIO BELUSHI, NGJITJA NË MAJË E NJË ARBËRESHI

Arbërit e jugut dhe mesit të Gadishullit Ilirik filluan zhvendosjennë Gadishullin Apenin dhe Siçili më së shumti në shekujt XV-XVIme qëllim që të shmangnin shfarosjen prej hordhive osmane-tartare (mongole)-arabe. Dallohen largimet e mëdha pas rënies së Krujës nëvitin 1478 dhe Koronës në More në vitet 1533-1534. Si e fundit zbritje e madhe arbëreshe qe ajo e vitit 1744 në Villa Badessa afër Peskarës. Fisnikët e tyre arbërore bënë marrëveshje të dokumentuara me principatat vendore në Gadishullin Apenin. Për shembull, njëmarrëveshje …

Më shumë